29. ledna 2012

Co se včera stalo na Slovensku a co to pro nás všechny znamená

Díky čtenářce za odkaz! Slovensko už se výrazně probouzí, a co my Češi?
http://www.karika.sk/novinky/co-sa-vcera-stalo-na-slovensku-a-co-to-pre-nas-vsetkych-znamena.html

28.01.2012
Čo sa včera stalo na Slovensku a čo to pre nás všetkých znamená
Podľa mainstreamových médií nič zvláštne. Iba čosi ako bežný protest, tentoraz namierený proti „praktikám popisovaným v údajnej Gorile“.

Tí, ktorí sú odkázaní na sledovanie oficiálnych mediálnych kanálov, boli informovaní o protestnom zhromaždení v počte asi 800 ľudí (SME, v neskorších správach počet zvýšili na 1000).

Televízia Markíza v krátkej správe informovala o cca. 2000 účastníkoch.

Tzv. spravodajská TA3, ktorá inokedy prerušuje vysielanie aj kvôli banálnym tlačovkám, v čase protestu vysielala dva razy za sebou predpoveď počasia. Potom ho nahradila tlačovkou SaS o situácii v eurozóne a na záver divákom dopriala záznam z Ficovej tlačovky.

Nový čas, ktorý na www.cas.sk ako jediný spravodajský portál monitoroval situáciu ako-tak v reálnom čase, písal o 5000 účastníkoch.

***

20. november 1989 v podaní vtedajších oficiálnych médií. Odporúčam pozrieť a porovnať so včerajšími správami v mainstreamových médiách.

***

Teraz pohľad získaný na základe sledovania sociálnych médií. To znamená zo záberov diania a výpovedí priamo od zúčastnených ľudí.

Nešlo o žiadny bežný protest. Na Slovensku sa včera odohrala najväčšia spoločenská a štátna udalosť od roku 1998. Čosi medzi 5000 až 10000 ľudí prišlo vyjadriť svoj radikálny protest. Neprotestovali však proti akýmsi hmlistým „praktikám v údajnej Gorile“.

Vyjadrili krajnú nespokojnosť s absolútne skorumpovaným politickým systémom na Slovensku, ktorému náter demokracie už asi verí iba úplný idiot. Menovali konkrétnych ťažkých zločincov – toho času najvyšších politických predstaviteľov tohto štátu. Požadovali potrestanie týchto ľudí. Nebyť polície, pravdepodobne by ho aj fyzicky vykonali.

To, čo sa včera udialo, nebola štandardná demonštrácia. Ani zmanipulovaná politická úderka. Bol to spontánny útok na parlament – na centrum tzv. zákonodarnej moci, v skutočnosti však centrum predajných pajácov, ktorí visia na šnúrkach finančných skupín a berú stámiliónové provízie za okrádanie všetkých ostatných.

Dav, okrem iného, skandoval slovo: „Vlastizrada“ a myslel to smrteľne vážne. Nebyť zásahu ťažkoodencov, skončilo by sa to prinajmenšom demoláciou parlamentu, možno aj defenestráciou (spomínala sa na transparentoch).

Ako to naozaj vyzeralo:


Táto udalosť svedčí o niekoľkých dôležitých veciach:

Situácia sa prudko radikalizuje. Všetci sme už poriadne nasratí. Racionalita ustupuje do úzadia. Chceme spravodlivosť, no najmä cieľ na vybitie zlosti.

Všetky paranoidné predstavy o tom, ako to na Slovensku funguje, sú realitou.

Všetky mainstreamové médiá sú v područí niektorého ramena chobotnice a nemožno im veriť. To, čo v nich vidíte alebo čítate, vypovedá pramálo o tom, čo sa naozaj deje.

Validným zdrojom informácií o spoločenskom dianí sa stávajú sociálne médiá – blogy, sociálne siete a pod. Odoberajte správy, videá, fotky a informácie od známych, ktorým dôverujete a ktorí sú priamo pri udalostiach.

Ľudia stratili dôveru v štát a jeho predstaviteľov – väčšinu z nich považujú za ťažkých zločincov a chcú ich vidieť v base alebo mŕtvych.

Občania stratili dôveru v samotný politický systém. Nešlo o pravicový ani ľavicový útok – dôveru stratili politické strany ako také.

Prezident ani žiadny z vrcholných politikov, ktorí sa v Gorile spomínajú, nenašli odvahu sa rozzúrenému davu čo i len ukázať. K udalosti sa krátko po jej skončení žiadny z nich nevyjadril. Svedčí to o ich totálnej rezignácii na ozajstnú spoločenskú realitu, na občanov, obojstrannú komunikáciu a problémy, ktorými táto krajina naozaj žije.

Spoliehajte sa výhradne na seba, svojich blízkych a známych. Predvolebnú kampaň vnímajte skôr ako koledovanie si o pogrom než čosi, čo reálne súvisí s vašimi životmi alebo možnosťou o čomsi v tejto krajine spolurozhodovať.

Zopakujem – všetci vrcholní politickí predstavitelia tejto krajiny žijú v bubline odtrhnutej od spoločenskej reality. Od vás, vašej rodiny i vašich problémov. Podľa (opodstatneného) názoru veľkej časti populácie sú všetci ťažkí zločinci.

Funkcia politika na Slovensku zdevalvovala na úroveň ľudového zabávača, resp. prekladateľa. Ľudia, ktorých zvolíte, neriadia a nebudú riadiť nič podstatné. Ich úlohou je jediné – hľadať cesty a spôsoby, ako presadzovať vôľu finančných korporácií, pre ktoré pracujú.

Vôľou týchto korporácií je okradnúť vás a zmocniť sa čo najväčšieho množstva spoločného majetku. (Predsedovia všetkých veľkých strán sú zamestnanci korporácií na úrovni ich stredného manažmentu. Predsedovia nových strán sú čakateľmi na tieto pracovné pozície.)

Netrúfam si odhadnúť, kam môže takýto stav viesť v čase ekonomickej krízy. Nič príjemné to však nebude. Domnievam sa, že všetky reálne možnosti efektívneho riešenia takéhoto stavu sú nezákonné a protiústavné. Keď som včera na svojom facebookovom profile uverejnil krátky citát z môjho románu V tieni mafie, získal desiatky lajkov.

Išlo o tento citát: „Nevidel žiadne reálne možnosti spoločenského obratu k lepšiemu. Len fyzická likvidácia hlavných bacilonosičov tohto moru by azda pomohla. Zamatová revolúcia, pseudorevolúcia bez aspoň niekoľkých stoviek obetí, vydláždila cestu k systému, ktorý strovil, postupne rozožral celé generácie. Michal sa utvrdil v presvedčení, že ľudí ako Vokoš treba postaviť k múru. Samého ho to prekvapilo. A najprekvapivejšie bolo, že sa mu takýto postoj už ani nezdal extrémny. Nevznikol zo zlosti, závisti alebo frustrácie, tie časom utíchli. Bolo to čisto racionálne zhodnotenie skutočnosti.“

***

Záver je jednoduchý. Buď dôjde k násilnej úprave systému alebo k nej nedôjde. Nádej na úpravu systému by dávalo okamžité odstúpenie všetkých predsedov politických strán a ustanovenie úradníckej vlády. Tá by trvala až do konca ekonomickej krízy, najmenej však dva roky.

V opačnom prípade bude skorumpovaný systém pracovať ďalej, no spolu s tým bude narastať aj nespokojnosť obyvateľstva a neriešenie zásadných problémov. To v budúcnosti povedie k ešte väčšiemu kolapsu a výbuchu.

Nerád si čítam rôzne katastrofické scenáre. Zvyčajne sa mi zdajú príliš špekulatívne. Preto sa nebudem rozpisovať o svojich domnenkách. Čo sa týka budúcnosti, obmedzím sa iba na jednu vecnú, triezvu a pragmatickú radu: zaobstarajte si do každej domácnosti aspoň jednu strelnú zbraň. Sústreďte sa na tie so silným zastavovacím účinkom (hovorím o obrane vašich rodín a majetku v prípade vypuknutia nepokojov, násilností a rabovačiek). Optimálne sú brokovnice. Z krátkych strelných zbraní všetky s kalibrom od 9 mm nahor.

Na záver ešte jeden citát. Tentoraz z môjho románu Nepriateľ štátu, ktorý sa ešte pred mesiacom zdal niektorým čitateľom „príliš sci-fi“. Úryvok pochádza zo state, v ktorej Michal Harvan vyhodí do vzduchu slovenský parlament aj s jeho osadenstvom: „Harvana zaliala vlna úľavy. Toto potreboval národ. Vyčistil Augiášov chliev, v tejto politickej generácii sa nenašiel ani jeden statočný, všetci boli skazení, podplatiteľní alebo boli slabosi. Sami by nikdy neodišli. Harvan necítil žiadne výčitky. Už keď sledoval, ako hlasujú o nedôvere vláde, povedal im, že s nimi nie je reč. Keď sa naskytla vhodná príležitosť, nezaváhal.“

***

Ak sa vám článok páčil, poprosím o zdieľanie. Ďakujem.


Ak článok považujete za dôležitý, môžete zaň zahlasovať aj na Vybrali SME a sprostredkovať ho tak aj ostatným.


***

28 komentářů:

  1. zdravim na Slovensko,fandim vam,ale nemyslim si,ze cesta nasili neco zmeni k dobrymu,nasili je bludnej kruh a tim i zustane,staci se ucit z historie,jsou i jiny cesty ke svobode,stejne ucinny,kdyz ne vic,cesty rozumu,cesty nepodporovani toho spatnyho a tech kdo tomu slouzej..........proud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale janko niekedy je nasilie ucinne,priklad chlapec mi dlhoval 1000korun 2mesiace nic,tak som mu dal po papuli a mal som ich spat,alebo som mal meditovat pod stromom a kricat oom?,povedz kedy v historii sa nieco zmenilo nenasilnou cestou-ghandi v indii ano ,ale nasilnou cestou by to bolo rychlejsie,ludia sa rodia a umieraju niektori len tak a niektory za nieco.treba to tu vypratat tak jak na slovensku tak vo svete,nenazrate chamtive demagogicke prasata typu rotschild,atd,proste im tie papule treba dat prec od valovu a pochybujem ze pojdu podobrotky

      Vymazat
    2. Jsem téhož názoru.
      N.B.

      Vymazat
  2. Zdravím,
    podporu k protivládnej demonštrácii prišli vyjadriť aj občania z Česka vďaka, pretože sa to rovnako týka nás všetkých či už Slovákov alebo Čechov

    http://www.youtube.com/watch?v=AhQ9u38zkS0&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=XmK6w866Wks

    OdpovědětVymazat
  3. Presne tak, žiadne násilie, vážení. Viem, že mnohí z vás sú frustrovaní, ale násilie nie je riešenie. Treba sa postarať, aby boli títo ľudia odsúdení a zavretí do väzenia, ostatní odstavení nadobro od moci a novým aby sa zamedzili podobné praktiky. Riešenie vidím hlavne v transparentnosti a priamej demokracii. Pirátske strany to majú celkom dobre premyslené. Politika sa musí opäť stať inštitúciou v službách verejnosti, nie naopak. A to sa dá dosiahnuť len tak, že ju verejnosť bude mať pod kontrolou a bude ju môcť priamo ovplyvňovať, vrátane možnosti okamžitého odvolania ktoréhokoľvek z politikov.

    OdpovědětVymazat
  4. hoj Jane, diky za podporu, tak daj nejaky priklad ako by si situaciu riesil. moznost vo volbach nevolit? moznost nevolit tie subjekty ktore maju ruky spinave az po usi? Cela zem je zaspinena korupciou politikov a obava je ze aj nove subjekty ktore sa snazia dostat medzi "vyvolenych", nemaju ciste ruky.. Snad sa vsetko pohne spravnym smerom, bez nasilia , ale s vysledkom. Skratka, politika je svinstvo od principu, no kazda svina skape ked nedostane nazrat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno presne tak! Nevoliť vo voľbách! Nikoho!!!Chcel by som citovať z jednej úvahy. "Netreba prijať pravidlá ich hry. Jednoducho si určiť vlastné pravidlá. Oni s nami chcú hrať hru, no my si musíme zvoliť, že ju budeme hrať my s nimi. A celkom dobre sa na môžme zabávať. aby to však fungovalo, musíme to urobiť predovšetkým v sebe, na dostatočne hlbokej úrovni. Predovšetkým odmietnime lož, ktorú nám ponúkajú ako základný princíp a pravidlo. Začína sa to vo chvíli, ešte pred voľbami, keď nás odvšadiaľ masírujú, že ísť voliť je naše právo, ktoré nám zabezpečí šťastnejšiu budúcnosť. To je lož. Žiadna vláda ani parlament nám nezabezpečí šťastnejšiu budúcnosť, ak si ju nezabezpečíme sami. Akákoľvek vláda príde, neurobí nič nové, až na nejaké bezvýznamné detaily, lebo ani nemôže! Nasadá do rozbehnutého stroja a skutočná pravda je, že vôbec neháji naše záujmy, iba svoje vlastné, lebo ešte nad ňou sú neviditeľné nitky inej moci. skutočnosť je taká, že ONI potrebujú náš hlas, nie my ich. Ale pozor! Práve vhodením hlasu do urny sme prijali pravidlá hry! Nič sme síce nepodpísali, dokonca nikto ani nemusí vedieť, koho sme volili, no takýmto aktom sme už odchytení a to dokonca na pomerne hlbokej úrovni! Už má na nás egregor moci dosah z mentálnej úrovne - všetko so všetkým súvisí, urobili sme mentálny podpis." Jedno slovenské porekadlo hovorí: "Svine sa menia, korytá zostávajú" ! Tým, že vhodíme volebný lístok do urny sme prijali podmienky ich hry, a majú nás takpovediac, v hrsti. Gringo

      Vymazat
    2. Ja bych navrhoval řešeni :rozpustit parlament,senat a nastolit uřednickou vladu.Odborniku je dost a ne všichni jsou v nějaké straně a hodně jich je (žije a pracuje v zahraničí dobře).2,stači na řízeni narod.hospodařstvi(NH)ministerstvo na tak maly stat jako je SR(nebo ČR)stači par ministerstev a okresy (kraje se zrušily a nikomu to navadilo-jsou zbytečné.Každy stat je tak bohaty kolik ma nerost.surovin.Jsou odvětví které se neprivatizuji-vysledkem toho je cizí kapital který vydrancuje co se da a zisk domů.Doprava,energetika se zemědělstvi např.lesy(je hovadina vyvažet surové dřevo a stolaři a veškery lid pracujici dřive v dřevozpacujicím prumyslu je na UP(podpora).Zdravotnictví zaklad statni a kdo na to ma tak par soukromych klinik ponechat.Mzda za odvedenou praci a ne dle str.přislušnosti.SD od 60 let ať maji mladi kde pracovat a po 60 neexituje vykonnostně srovnat 30 .lety se SD.Všem kteři maji nakredeno exekuce na majetek cele rodiny a ne exuekuci kvuli 100 korunam.Tresty ala LUX 3 x a dost.ATD.a hlavně si vzat přiklat se Švycarska a zavest REFERENDA na všechno...

      Vymazat
  5. http://www.youtube.com/watch?v=0K83xafcBuA&feature=related

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, tiež si myslím, že násilie a vykrikovanie na ulici nikomu nepomôže, že je to zbytočné plytvanie energiou. Vykričíme sa a potom, keď si uľavíme, tak sa zase vrátime tam, kde sme boli (dáme si doma to pivo vyrobené pivovarom vlastneným nadnárodným koncernom kúpené v supermarkete iného koncernu, ...). Naviac z toho budeme ešte dlhú dobu rozhodení a paralyzovaní (vlastná skúsenosť). Kričať sa donekonečna nedá. Voliť treba každý deň a to najlepšie peňaženkou. Myslím si, že čomu venujeme energiu (peniaze), to prosperuje a prekvitá, čomu nevenujeme, to zanikne a tak je to v poriadku.

    Ale zase je fajn, že sa aspoň ľudia začínajú zaujímať o svoje okolie, len ešte asi bude treba popracovať na vhodnejšom nasmerovaní energie, ktorá vznikla z tejto nespokojnosti.

    OdpovědětVymazat
  7. acta
    http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/co-je-acta

    OdpovědětVymazat
  8. nic sa tym nevyriesi. tito lidia co su tam, bohuzial, nic nepochopili. toto je slepa cesta.

    OdpovědětVymazat
  9. Fandím Slovákům na cestě ke změně systému a držím palce, aby jim to neviditelné síly nepřekazily.

    OdpovědětVymazat
  10. O com to tu niektori pisete? Ake nasilie? Kde je nasilie? Vy ste este asi nezazili co to nasilie naozaj je. Ja som na proteste ziadne nezaznamenala... Ved ludia nemaju z coho zit, nemaju co jest!!! Akoze maju sediet doma na zadku s laskou v srdci a cakat na lepsie zajtrajsky? Ako maju davat niekomu peniaze, ked ledva dokazu uzivit rodiny, svoje deti? Niektori to fakt prehanaju, alebo su absolutne mimo reality kazdodenneho zivota. Ved ti protestujuci nic zle neurobili, len vyjadrili svoj nazor. Konecne sa mnohym otvorili oci.
    Drzim palce protestujucim, aby sa tu konecne nieco zmenilo.

    OdpovědětVymazat
  11. No, myslim ze este ucinnejsia paka na prvy a druhy sektor ako nasilie je OBCIANSKA NEPOSLUSNOST...
    Vhodna forma ktora sa neda ignorovat, strajk a odmietnut zaplatit dane

    OdpovědětVymazat
  12. Já rozhodně fandím slovákům, mám jejich temperament ráda. Demonstrace jsou důležité a účinné, rozhodně se bude stávkovat i u nás v čechách. Je potřeba vznést požadavky , vyvolat vyšetřování ,donutit silou politiky k rozhodnutí znárodnit banky a pak v rámci kontrol a vyšetřování uvěznit vedení těchto bankovních domů. Tito lidé jsou skutečně zločinci. Rozhodně věřím tomu,že toto se stane a dojde i ke zhroucení tohoto systému a bude muset dojít k odpuštění všech údajných dluhů a vyčistit vzduch. Je to ale věc celosvětová a rozhodně se toto již děje, viz ISLAND. Hezký den přeje iva

    OdpovědětVymazat
  13. myslím, že není ve všeobecném zájmu lidí podporovat agresivní způsob jednání a negativní emoce.. lidi u moci jsou zase jenom lidi a kdo si myslí, že se nějakou formou převratu dostanou k moci ti lepší, ať se podívají do historie - nebo i do současnosti - viz. arabské revoluce. Nejhorší je, že každý převrat je dost chaotický a může se napáchat více škody než užitku. Je výborná myšlenka se shromáždit a vyjádřit svůj názor. Lepší by pak bylo se soustředit na to chceme, ne co nechceme a na pozitivní myšlenky. Tím v sobě i v politicích a mocných podpoříme tu dobrou stránku. Věřím, že když by tímto způsobem lidé v sobě i v druhých podporovaly pozitivní věci, potom se teprve může něco opravdu pohnout. Hlavně už žádní samozvaní vůdci a dav ovládaný strachem a hněvem! Myslím, že je čas přemýšlet jinak! Každý může vyjádřit svůj názor na lepší svět svým vlastním způsobem - nepotřebujeme žádné vůdce ani organizátory - stačí jen impuls. Důvodem proč se lidé nechtějí účastnit různých demonstrací je, že se nechtějí negativně emocionálně rozrušovat a často mají také problém se ztotožnit s organizátory a vůdci té či oné akce. Bylo by dobré se místo takovýchto emocionálně vypjatých demonstrací třeba pravidelně sejít na hlavních náměstích a v klidu vyjádřit, že jsme bytosti, co si zaslouží lepší stát a lepší svět. Každý by si třeba přinesl svůj transparent s tím co si přeje pro všeobecné dobro. Představte si tisíce lidí na náměstí takto sdílících pozitivní ideje.. ale stačí klidně desítky! to je výzva!
    ondřej

    OdpovědětVymazat
  14. Velke hrdinstvi Slovaku na ceste ze systemu dokonale kolonize...! Neni na co cekat, lepsi to uz nikdy nebude.
    Prisel cas tento system zmenit !

    OdpovědětVymazat
  15. doufám že jsme se poučili a tohle znovu už ne a za se znovu za 20 let a tak dokola :D

    OdpovědětVymazat
  16. Fandím Slovákům. Ne těm nahoře, ale těm obyčejným, každodenně zápasícím o lepší život. Je dobře, že se začínají probouzet. To aby nenechali věci dojít až tak daleko, jak to došlo třeba v Řecku. Je na čase smést do černé díry historie tu zkorumpovanou žoužel politiků a s nimi i ty, co jimi jako loutkami hýbou. A to nejen na Slovensku nebo v EU, ale všude na světě!

    OdpovědětVymazat
  17. dakujem vsetkym ludom, ktory v tom mraze boli na namestiach a vyjadrili svoj nesuhlas s tym arogantnym chovanim tych co ziju s potu a prace tych, s ktorymi pohrdaju. Nemyslim si, ze treba veci riesit nasilim, len si treba prepracovat postup. Niekdo hore v komente pisal, ze by sa mali ludia shromazdovat na namestiach a niest ten svoj transparent svojich poziadaviek, to znamena vyjadrit to co by som chcel, ako by to malo fungovat, tym by sme vedeli co chceme a takto by sa vlastne zacala era vlada ludu.Zrusit amnestiu, ale neskatulkovat ju Amnestia je amnestia (nedovolit sa arogantne vysmievat), jak sa to stalo v tychto dnoch.
    K volbam ist, ale zaplnit urny prazdnymi obalkami.
    Vysetrit cele to okradanie a samozrejme nielen aby odstupili, ale niesli za to aj zodpovednost a trest.
    Pre reprezentantou buducej vlady- 3 nasobok minimalnej mzdy, ako plat.
    Statne zdravotnicvo a skolstvo
    Referendum na vsetky dolezite veci.
    a co tak urobit si den slobody, zostat doma nenakupovat, nejazdit, nepracovat, tak by garnitura nevyuzila tie svoje paky na potlacenie.
    Vybrat peniaze s bank, nedat im moznost nas okradat, kym by nezmenili pravidla.
    Moznost odvolat z funcie tych co zabudli na svoje povinnosti- nieco, ako pracovna zmluva (ale nie na neurcito)
    Pred vstupom do politickeho diania- danove priznanie, aby bolo lahke dokazat prijem.
    Zakaz podnikatelskycvh aktivit pre samotneho reprezentanta a ich rodinnych prislusnikov.
    Niest pravnu zodpovednost za svoje rozhodnutia.
    Znarodnenie bank, a dvolezitych odvetvi(elektrarne,vodarne, nerastne suroviny, lesy, plynarne)
    Rovnake podnikatelske podmienky pre domacich a zahranicnych podnikatelov)
    Verejna privatizacia.
    Prehodnotit minimalnu mzdu, dochodky.
    V tejto prekrasnej krajine je velke mnozsvo sikovnych pracovitych ludi,sme krajina mala len mame tu smolu, ze sa jej zmocnia taky co im ide len o vlastny zisk, moc, aroganciu. Vsetci sme jedno a vsetci sme si rovny. Jeden tvory ten celok tejto krasnej krajiny.
    Prajem vela uspechov nam vsetkym, aby sa nam nase ciele podarili. Nic netrva vecne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krasne napisane mozem len suhlasit

      Vymazat
    2. v predchadzajucom clanku opravujem nejedna sa o Amnestiu, ale myslela som IMUNITU

      Vymazat
  18. Dovolim si uryvok z jedneho clanku p revolucii na Islande:

    Na Islande rezignovali voči akejkoľvek podobe vlády, veľké banky boli znárodnené a bolo rozhodnuté, že ľudia nezaplatia dlhy, ktoré vytvorili politici, pretože je to problém zlej finančnej politiky a nie národa. V ústave bolo zakotvené, že občan je hlavným politickým protagonistom, nie politik.

    Island je v súčasnosti najlepším príkladom mierovej a dôstojnej reakcie verejnosti proti moci, ktorá doviedla štát a celý svet ku kríze. Islandský model ukazuje, že politici musia mať strach z reakcie ľudu, pokiaľ nebudú jednať v jeho prospech.

    Na Islande dosiahla revolúcia odstúpenie celej vlády, znárodnenie bánk, vyhlásenie obecného referenda, uväznenie ľudí zodpovedných za krízu a prepísanie ústavy priamo občanmi. To čo sa stalo na Islande bolo pozorované politikmi v iných európskych štátoch veľmi znepokojujúco a vyhodnotené ako nebezpečné pre ich skorumpovaný systém. Bojkot informácii o Islande bol striktne dodržiavaný tisícmi novinárov v rámci celej tlače, televízie a rozhlasu, ktoré ovláda skromný sektor nadnárodných korporácii. Mediálny vládny vyjednávači údajne v niektorých krajinách ponúkali aj daňové úľavy výmenou za mlčanie.

    Aj cez to všetko dáva islandská revolúcia celému systému lekciu z naozajstnej demokracie. Túžba po slobode nepozná hraníc.

    Zamlčané fakty o Islande:

    V roku 2008 bola znárodnená najväčšia banka. Mena sa zrútila, trh pozastavil svoju činnosť. Štát skrachoval.

    V roku 2009 nastúpili obrovské protesty pred parlamentom, ľudia donútili vládu k rezignácii.
    Politici hovoria o splatení dlhu voči Británii a Holandsku a to vo výške 3.500 miliónov eur, čo je čiastka, ktorú ma štát zaplatiť v nasledujúcich 15 rokoch s 5,5% úrokom.

    V roku 2010 vychádzajú opäť ľudia do ulíc a vybojujú si zákon o obecnom referende. V januári 2010 ho prezident odmieta ratifikovať a oznámi, že ho bude konzultovať s EU. Ľud ide znova do ulíc. V marci sa koná referendum, ktorého výsledok je, že 93% ľudí odmietne zaplatiť dlh voči Británii a Holandsku.
    Vláda je donútená, aby zahájila vyšetrovanie, ktoré má vyriešiť právnu zodpovednosť štátnych predstaviteľov za krízu. Príde k zatknutiu niekoľkých vedúcich bankárov a manažérov. Interpol vydáva rozkaz a všetci zúčastnení bankári opúšťajú štát. Ľud dáva dokopy novú ústavu, ktorá už nie je kópiou dánskej ústavy, ako to bolo doposiaľ.

    Ústavodarné zhromaždenie zložené z ľudí priamo volených občanmi zahájilo svoju činnosť vo februári 2011.

    OdpovědětVymazat
  19. velmi pekny clanok, ktory by si malo precitat viac ludi. Dnes mame technicke vymozenosti a preco ich nevyuzit na spravnu vec, nasi neohrozeny mocipani si myslia, ze sme narod slabochov a ze sa vieme len rozculovat u piva a hovorit si ved to tu bolo a bude, robia si co chcu. Bolo az urazajuce, jak je pocut jak domacnosti musia vyzit o 180 Eura to nemyslin na den, alebo na tyzden a nasi milovany poslanci rozhadzuju v milionoch a este ty s tym 180 eur. mesacnym platom to musia platit.
    Podme milo prekvapit nasich drahych politikov a ukazme im, ze nie sme to, co si myslia, no cakaju nasilie a to by mohlo byt dalsie prekvapenie. Nebudme, ako oni.
    Hore je rozpisana krasna ukazka, ze to je mozne.Zalezi na nas, ako nas nazivaju obycajny ludia, tak zabojujme rozumom a zacneme tvorit to po com tuzime. V zivote sa drzim pravidla!
    Nikdy nerob druhym, co nechces aby druhy robil tebe. Je to krasne a niekedy to pomaha brzdit moje emocie.
    Prajem vela uspechov nam vsetkym.

    OdpovědětVymazat
  20. Jak vymýt mozek celému národu?
    http://www.youtube.com/watch?v=kr5nTuKW4t8

    OdpovědětVymazat
  21. Gorila bola jedna z najvecsich manipulacii ludi od 17 nov 1989.. skoro to iste ako "slavny" 17.november.. odrb na ludi, zakrytie niecoho co malo byt zakryte, hra vysokopostavenych.. ako inak nazvat to ze cinovnici protiktorym bol nvember nikdy neboli potrestani, a to iste gorilaci... ani len naznak vysetrovani... a ze haha, malcharek? ta piculka blondava neviem jej meno... hanba. Takto sa manipuluje narod... a hlupaci v nom... co chcete? mocnari sa s nami bavia ako chcu.... a tak to aj bude a bolo... pametajte ludia ci lide.... 17 november a akcia gorila... to iste ojebavani naroda.... akurat 17.11. bol Hav HAv HAvel, a gorila bol HA HA HAscak.... nikto tu nevidi suvislost???

    OdpovědětVymazat
  22. "Keď sa nahneváme,budeme zlí".A oni vedia, že budeme zlí,lebo sme nahnevaní.Na to sú už dobre pripravení. Majú dostatok obuškov aj dronov. Nepotrebujeme aby ich obušky poskakovali po našich hlavách. Preto naše hlavy ako aj rozhodnutia v nich musia zostať chladné. Všetko treba strategicky pripraviť s ľuďmi,ktorých si národ vyberie a postaví do úradníckej vlády.Niektoré postupy ste už vyššie vymenovali.Sviniam treba odstaviť prísun žrádla do korýt-teda žiadne dane, pokiaľ nenastane zmena.Aj tak sa tie peniaze stratia, lebo ich zhltne korupcia a ich vlastné firmy. Konkrétne osoby majú aj konkrétnu zodpovednosť a my predsa vieme akú- tak sa budú za ňu zodpovedať!!! Všetko, čo za korunu sprivatizovali a vzali národu, musia národu vrátiť, lebo ho ožobráčili. Rovnako strategické podniky. Musíme si uchrániť energie,nerastné suroviny a vodu!! To je možné, len sa na to treba pripraviť, lebo nám to tie ich obušky rozmlátia.
    Najskôr bola banková, potom hypotekárna a ďaľšie krízy.Teraz sa nachádzame v kríze spotrebiteľskej, Národ už nemá z čoho nakupovať bežné potraviny a začína aj tieto kupovať na dlh. Preto treba vyhnať z krajiny všetky Home Credity svinským krokom.Sú to úžerníci,ktorí tento národ zbedačujú. Podobne cirkev. Načo zhŕňa toľké majetky? Inkvizítori sa nezmenili!! Len prijali inú podobu.Viď prípad Róberta Bezáka.A koľko je medzi nimi pedofilov a úchylákov. To, čo vieme, je len špička ľadovca. Všetko sa odkryje postupne. Vygúglite si Peter Stanek a vypočujte si ho ! ,ďalej www.radioviva.sk a vypočujte si Eliota Rostasa v relácii MLČANIE. Aj články v www.tvina.sk sú obrazom súčasného sveta. Ale všetko s chladnou hlavou !

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.